Program för våren 2019

Ladda ner programmet + GDPR-information i PDF-format på denna länk.

Våra möten äger rum på Naturhistoriska riksmuseet, lilla hörsalen, med ingång från innergården. Mötena startar kl 19:00. Kom i god tid, dörren är låst (blir du försenad, ring gärna någon i styrelsen innan så glömmer vi inte att skicka ut någon som kollar dörren – exempelvis John: 0701-749850 eller Niklas: 073-6133796) 

Tisdagen 29 januari

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. Går parasitiska insekter på verkligen på alla andra insekter? 
  Mattias Forshage har samlat lite kvantitativa data om insekter som är parasitoider på andra insekter (parasitsteklar, parasitflugor, vridvingar, etc). Har alla insekter sina insektparasitoider, eller är olika insektgrupper väldigt olika drabbade? När och hur skedde de stora evolutionära radiationerna av parasitoidinsekter?


Tisdagen 26 februari

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. Häxkvastar, sömntorn och kikbär.
  Carl-Cedric Coulianos om galler och gallbildare. Gallbildningar på vilda och odlade växter är vanliga och ofta påfallande inslag i naturen. Att orsaka gallbildningar är ett avancerat sätt för många levande varelser att vara växtätare. Dessa ofta märkliga bildningar har också tilldragit sig stort intresse i folktro och folkmedicin.

  Carl-Cedric Coulianos är folkbildare och en av våra främsta entomologiska författare, bland annat böcker om galler och sitt specialområde skinnbaggar. 


Tisdagen 26 mars

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. Årsmöte

 3. ”Myrornas vänner, ovänner och snyltgäster”
  Stanislav Snäll om myrmekofiler, insekter som bor hos myror på andrahandskontrakt.

  Stanislav Snäll befinner sig ofta på resande fot i Sydafrika och Turkiet. Till specialiteterna hör skalbaggar, särskilt kortvingar samt makrofotografering.


Tisdagen 7 maj. OBS datum!

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. "Hoppstjärtar i Nordenskjölds fotspår. Och lite till..."
  Arne Fjellberg berättar om sitt fältarbete och jakten på okända arter från Arktis till  Antarktis. Med ett anmärkningsvärt stopp på Kanarieöarna.

  Arne Fjellberg är världsexpert på hoppstjärtar och arktisk entomologi. Han var tidigare verksam vid universitetet i Tromsö. 

Föreningen har också en facebookgrupp. Sök på ”Entomologiska Föreningen i Stockholm”. Där får man gärna tipsa om entomologiska aktiviteter.

Prenumerera på föreningens nyhetsbrev genom att gå in på http://www.ento.se/epost/ och fyll i din e-postadress. Som en säkerhetsåtgärd kommer ett meddelande som man måste svara på för att gå med. Detta meddelande fastnar tyvärr i en del övernitiska filter, så kolla i skräppostmappen (eller  fliken ”Kampanjer” eller ”Promotions” om du anväder gmail) om du inte får meddelandet inom ett par minuter.

Vi vill även passa på att påminna er om att ni kan söka föreningens stipendier med sista ansökningsdag 30 april, mer information finns på denna länk.

Det är även dags att betala in medlemsavgiften för 2019 om detta inte är gjort 

Det görs enklast genom att betala in avgiften på 30kr till PG 5 42 13– 4

Eller Swish: 123 476 33 97 

Betalningsmottagare är Entomologiska Föreningen. Glöm inte att ange din egen adress och vad betalningen avser.


Tips: Håll även koll på Entomologiska Föreningen i Stockholms Facebooksida för information om kommande småexkursioner!