Scrolla nedåt för att se äldre program i bakvänd kronologisk ordning.


Program för våren 2019

Våra möten äger rum på Naturhistoriska riksmuseet, lilla hörsalen, med ingång från innergården. Mötena startar kl 19:00. Kom i god tid, dörren är låst (blir du försenad, ring gärna någon i styrelsen innan så glömmer vi inte att skicka ut någon som kollar dörren – exempelvis John: 0701-749850 eller Niklas: 073-6133796) 

Tisdagen 29 januari

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. Amatörer och proffs i entomologin förr och idag
  Mattias Forshage har samlat lite kvantitativa data om relationen mellan amatörer och professionella inom entomologin, framförallt i äldre tider, men också jämfört med idag. Vad innebär begreppen "amatör" och "proffs", hur är relationen dem emellan, hur har den skiftat genom historien, och inte minst: vilka yrken har amatörentomologerna brukat ha?

  Mattias Forshage är entomolog, entomologihistoriker och ordförande i Entomologiska föreningen i Stockholm.


Tisdagen 26 februari

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. Häxkvastar, sömntorn och kikbär
  Carl-Cedric Coulianos om galler och gallbildare. Gallbildningar på vilda och odlade växter är vanliga och ofta påfallande inslag i naturen. Att orsaka gallbildningar är ett avancerat sätt för många levande varelser att vara växtätare. Dessa ofta märkliga bildningar har också tilldragit sig stort intresse i folktro och folkmedicin.

  Carl-Cedric Coulianos är folkbildare och en av våra främsta entomologiska författare, bland annat böcker om galler och sitt specialområde skinnbaggar. 


Tisdagen 26 mars

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. Årsmöte

 3. ”Myrornas vänner, ovänner och snyltgäster”
  Stanislav Snäll om myrmekofiler, insekter som bor hos myror på andrahandskontrakt.

  Stanislav Snäll befinner sig ofta på resande fot i Sydafrika och Turkiet. Till specialiteterna hör skalbaggar, särskilt kortvingar samt makrofotografering.


Tisdagen 7 maj. OBS datum!

 1. Genom ett missöde i processen kom årsmötet 26/3 att inte riktigt välja en hel styrelse. För att rätta till detta nödgas vi kalla till extra årsmöte i samband med detta föreningsmöte. På dagordningen står endast kompletterande val

 2. Meddelanden och demonstrationer

 3. Hoppstjärtar i Nordenskjölds fotspår. Och lite till...
  Arne Fjellberg berättar om sitt fältarbete och jakten på okända arter från Arktis till  Antarktis. Med ett anmärkningsvärt stopp på Kanarieöarna.

  Arne Fjellberg är världsexpert på hoppstjärtar och arktisk entomologi. Han var tidigare verksam vid universitetet i Tromsö. 

Extrainsatt: Lördag 8 juni

Exkursion till Klisätra ängar i Skarpnäck lördag 8 juni mer info på denna sida.


Program för hösten 2018

Ladda ner höstens program som PDF här »

Våra möten äger rum på Naturhistoriska riksmuseet, lilla hörsalen, med ingång från innergården. Mötena startar kl 19:00. Kom i god tid, dörren är låst (blir du försenad, ring gärna någon i styrelsen innan så glömmer vi inte att skicka ut någon som kollar dörren – exempelvis John: 0701-749850 eller
Niklas: 073-6133796) 

Tisdagen 25 september

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. ”Ett samhälle i sömntornet – galler och gallsteklar” Rasmus Hovmöller, verksam vid Naturhistoriska riksmuseet, har tittat närmare på sömntornstekeln Diplolepis rosae, deras galler och dess olika invånare på rosor.

Tisdagen 30 oktober

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. ”Resa i myrornas rike” Anders Hagman som sitter med i ArtDatabankensexpertkommitté för steklar och har stor erfarenhet av myror i fält men även i studio.

Någon lördag eller söndag i november:

Nyckelpigeworkshop. (datum ännu ej spikat) I år har tusentals skolelever fotat nyckelpigor för att vara med och utveckla en artbestämningsapp, som Miroslav Valan på Naturhistoriska Riksmuseet berättat lite för oss om tidigare https://forskarfredag.se/pm-20180426/. Här är en chans att bidra till att träna AI:n, eller bara träffas och diskutera artbestämningar utifrån foton under gemytliga former. 

Tisdagen 27 november

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. ”Ät insekter – rädda världen!” Anders Engström, bloggare och författare som har praktiserat, och skrivit en bok om, att äta insekter ur ett mer svenskt perspektiv. Läs mer på www.bugburger.se

Tisdagen 18 december ”extramöte”

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. ”Adventsfika med glöggmingel”. Liksom förra året träffas vi igen i vintermörkret för säsongsavslutning med bildvisning/ lättare föredrag. Programmet är ännu inte spikat utan meddelas senare på hemsidan och Facebook.


Program för våren 2018

Ladda ner vårens program som PDF här »

Våra sammanträden äger rum på Naturhistoriska riksmuseet, i Lilla hörsalen med ingång från innergården, kl. 19:00. På alla möten bjuder vi på fika och i viss mån kan man få hjälp med bestämningar. 

Tisdagen 30 januari

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. Introduktion till de svenska stickmyggorna. Anders Lindström, mest känd som rättsentomolog men som huvudsakligen forskar på stickmyggor går igenom de 50 svenska arterna och berättar om hur man känner igen dem.

Tisdagen 27 februari

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. Den långsprötade silverfisken. Scarlett Szpryngiel har under hösten gjort en studie av den långsprötade silverfisken och hur den kan verka som skadedjur.

Tisdagen 27 mars

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. Årsmöte

 3. Öland ur entomologens perspektiv. Pav Johnsson, kommer att visa bilder och berätta om insektsrika Öland. Pav är biolog med många strängar på sin lyra.

Tisdagen 24 april

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. Trender hemmavid – skadedjur i våra bostäder. Thomas Persson Vinnersten, entomolog med stor kunskap om insekter som skadedjur.

Bonusaktiviteter under vår/sommar

22 maj – Biologiska mångfaldens dag

Vi letar efter insekter tillsammans, på land och i vatten. Alla åldrar, alla kunskapsnivåer! Samlingsplats: Spegeldammen, 115 42 Stockholm, Sverige. Kontaktperson: Scarlett Szpryngiel

Se även Stockholms Universitets sida med fler aktiviteter i närheten, samt alla aktiviteter under biologiska mångfaldens dag i den här kalendern.


Program för hösten 2017

Ladda ner höstens program som PDF här »

Tisdagen 26 september

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. ”Entomologisk exkursion till Turkiets största ekområde” Stanislav Snäll. Efter ett antal vändor till Turkiets eklandskap ska vi nu få se bilder från dessa resor.

Tisdagen 31 oktober

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. ”Sommarens skörd” Ta med krypen från sommaren så kan vi tänka tillbaka på den ljusare delen av året under den lite mörkare årstiden. Ett bra tillfälle att få hjälp med artbestämningar på monterade djur eller bilder om man kört fast i sitt insektsnycklande.

Tisdagen 28 november

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. ”Dagfjärilar i norra Vietnamn” Markus Franzén. Entomolog och forskare som varit runt på många olika ställen och varit involverad i många olika entomologiska forskningsprojekt berättar om fjärilar från mer tropiska områden

Tisdagen 19 december ”extramöte”

 1. Meddelanden och demonstrationer

 2. Bildvisning och glöggmingel” Johan Lind etolog och naturfotograf kommer och visar bilder och berättar för oss om djurens beteende.


Program för våren 2017

Tisdagen 31 januari

1. Meddelanden och demonstrationer

2. ”Skogsbränder och insekter” Lars–Ove Wikars. Brandinsekter: vilka är de? Hur och varför beroende av brand (evolutionära anpassningar). Skogsbrand rent fysiskt. Brandens effekter på skogen, på både kort och lång sikt. Skogsbrand historiskt i tid och rum. Exempel från de stora bränderna i Tyresta 1999 och Västmanland 2014.

Tisdagen 28 februari

1. Meddelanden och demonstrationer

2. ” Fjärilsåret 2016” Niclas Eklund med flera. En sammanfattning av fjärilsåret 2016, med fokus på Sörmland och Uppland. 

 

Tisdagen 28 mars

1. Meddelanden och demonstrationer

2. Årsmöte

3. ”Lyx fika” Efter årsmötet går vi upp till insektsamlingens lokaler och fikar. Där tänkte vi ha ett bildspel och även någon form av visning av de omfattande insektssamlingarna, för de som vill.

 

Tisdagen 25 april

1. Meddelanden och demonstrationer

2. ”Fjärilar på Gotland” Håkan Elmqvist pratar om förändringar i fjärilsfaunan under 60 år. Här kan man få en liten försmak på vad som kan dyka upp under SEF mötet som är på Gotland i sommar.

Dessutom, nattlys efter fjärilar m.m.

Samtliga lördagskvällar nedan kommer lamporna att vara tända åtminstone fram till kl: 01.00 (antagligen längre än så). Några tips: klä er varmt och ta med termos mm. En pann-/ficklampa är bra att ha med sig. Och, slutligen, fukttåliga skor är bra då daggen kommer krypande! Exakt samlingsplats och tidpunkt fås vid anmälan. Max 20 deltagare. Ansvarig ledare för dessa nattlys är Niclas Eklund. Information kommer även läggas ut på Facebook och på här på www.ento.se samt på www.sef.nu. Anmälan sker dock endast till julia.stigenberg@gmail.com

Torsdag 20/4 Fjärilslys på Djurgården. Skäckspinnare, vårtaggmätare och mantelflyn borde vara i full gång. Därtill får du chans att öva på bestämning av sälgflyn. Vi träffas vid Djurgårdsbrunns värdshus kl: 20.00. Ingen föranmälan men kom i tid.

Lördag 20/5 Fjärilslys i Roslagen. Vi ger oss ut i ett grönskande Roslagen där det nu börjat flyga riktigt ordentligt. Samling kommer att ske i Norrtäljetrakten kl: 21.00.  Anmälan öppnar 1/5.

Lördag 15/7 Fjärilslys vid Erken. Med siktet inställt på fältmätare (nätådrig, springkorn, gulryggig och gråryggig) ger vi oss ut med lampor och dukar i Erkens omgivningar. Samling sker i Rimbo kl: 21:30. Anmälan öppnar 1/7.

Lördag 22/7 Fjärilslys i Nynäshamnstrakten. Här hoppas vi på migranter… men även den bofasta faunan är trevlig! Samling kommer att ske vid Nynäshamns pendeltågsstation 21.00. Anmälan öppnar 10/7.


Program för hösten 2016

Tisdagen 27 september
Sommarens skörd – Hur har sommaren varit? Redogörelse för sommarens aktiviteter och exkursioner. Bland annat nackaexkursionen, trollsländekursen, spindelexkursioner och SEF-mötet i Östergötland. Ta gärna med och visa spännande fynd eller berätta om intressanta iakttagelser. Vi kommer även att få höra Kajsa Mellbrand berätta om nystarten av faunaväkteriet.

Extra: Stekelträff – Preliminärt datum: Onsdagen 19 oktober, 16.30 – 19.00
Ta med era stekelfrågor och ert stekelmaterial så hjälper vi till med bestämning så gott vi kan. Bestämningstips, litteraturtips, och stekelprat.  Intresseanmälan till Julia Stigenberg, via mejl. Ansvariga: Julia Stigenberg och Mattias Forshage. Obs: Stekelträffen är inställd på grund av att alltför få anmälningar inkommit. Eventuellt kommer den hållas senare – så anmäl intresse till Julia!

Tisdagen 25 oktober
1. Meddelanden och demonstrationer
2. ”Insekterna är Arktis sanna härskare” Tomas Roslin, SLU. Tomas berättar om det långvariga arbetet med att utreda hela insektsfaunan i de nordöstra delarna av Grönland med både traditionella och molekylära metoder.

Tisdagen 29 november
1. Meddelanden och demonstrationer
2. "Dansflugor". Emma Wahlberg, doktorand vid Naturhistoriska riksmuseet, berättar om sin forskning på denna dåligt kända grupp av flugor.