Verksamhet

Klothoppstjärt, Allacma fusca, Foto: John Hallmén

Klothoppstjärt, Allacma fusca, Foto: John Hallmén

Entomologiska föreningen i Stockholm är en träffpunkt och en intresseorganisation för insektintresserade med anknytning till regionen. I första hand lär vi av varandra och inspirerar varandra på möten, under föredrag, bildvisningar och samtal, samt under exkursioner i fält.

Möten
Vi har möten en gång i månaden: sista tisdagen i månaden januari-april, september-november och en julspecial i december. Vi har medlemsmötena på Naturhistoriska Riksmuseet. Alla som vill berättar om spännande fynd och upptäckter sen sist, tittar på djur, vidarebefordrar allmänna meddelanden och tipsar om böcker, lokaler och evenemang, och ser bildvisningar och hör föredrag om olika spännande insektrelaterade ämnen. Fikat sker efteråt och är gratis, och varvas med trevliga samtal om insekter och där man hjälps åt med artbestämning av djur man inte själv lyckats identifiera.

Exkursioner
Exkursioner sker oregelbundet. Ofta handlar det om dagsutflykter i lättillgängliga marker som Norra Djurgården, Nackareservatet etc; men det kan också vara mer omfattande resor. Skärgården är populär, med en spännande insektsfauna som ofta är outforskad.

Naturvård
Att vara en intresseförening för insektintresserade kan för många också innebära att vilja kämpa för insekternas intressen: mot habitatförstöring, exploatering av värdefulla miljöer och insamlingsverksamheter utan etiska beaktanden. Vi besvarar i viss mån remisser, lyfter frågor om hotade lokaler, habitat och arter, och samarbetar gärna med andra föreningar och myndigheter. I viss mån kan vi dock se naturvårdsfrågor som ett nationellt intresse snarare än regionalt, och kan då föreslå nationella insatser.

Bibliotek
Föreningens omfattande entomologiska bibliotek är gratis för medlemmar att använda! Där finns bestämningslitteratur, monografier och tidskrifter. Samlingen med litteratur skänktes till Naturhistoriska riksmuseets entomologiska avdelning på 1950-talet men med en övereenskommelse om att medlemmar i föreningen har fri tillgång. Kontakta styrelsen om du är intresserad!

Stipendier
Vi delar ut pengar en gång om året till självständiga entomologiska undersökningar, i synnerhet till yngre entomologer. De större fonderna är Maria och Thure Palms, Sune Överbys och Edvard Sylvéns. Ur Jan Gustafssons fond för skydd av storfjärilsbiotoper tilldelas årligen ett pris till personer som gjort mycket för fjärilar och deras gabitat.

Försäljning
Föreningen ger ut en serie fotobaserade fälthandböcker som säljs för en billig penning. Våra äldre publikationer (Svensk Insektfauna, äldre årgångar av Entomologisk tidskrift, de tryckta skalbaggs- och fjärilskatalogerna m m) finns i många fall till salu, och vi säljer även nålar och viss annan materiel i samband med medlemsmöten (på förfrågan)

SEF
Entomologiska Föreningen i Stockholm är en av medlemsorganisationerna i Sveriges Entomologiska Förening (SEF), som tillvaratar intressena på nationell nivå, och ger ut vår tidskrift, Entomologisk Tidskrift (som startades 1880 av oss i Stockholmsföreningen...). SEFs årsmöten, som alla våra medlemmar är välkomna till, äger rum i form av läger i olika delar av landet med mycket exkurerande. De andra medlemsorganisationerna i SEF, i praktiken i form av lokalföreningar, finns ibland på mycket nära håll. Vi i Stockholm har överlappande upptagningsområden med Sörmlandsentomologerna och Entomologiska föreningen i Uppland. Samtidigt far många av oss regelbundet och studerar insekter i andra delar av landet där t ex Föreningen Sydostentomologerna, Gotlands Entomologiska Förening Körkmacken, Entomologiska Sällskapet i Lund och Norrlands Entomologiska Förening organiserar entomologerna (på Öland är Stockholmsföreningen också medstiftare av Station Linné). Alla föreningar listas hos SEF. Som tur är kan man förstås vara med i hur många föreningar man vill, och vi i Stockholm hör dessutom till dem med billigast medlemsavgift...

Alla insektintresserade är mycket välkomna till våra aktiviteter!