Program för våren 2019
Våra möten äger rum på Naturhistoriska riksmuseet, lilla hörsalen, med ingång från innergården. Mötena startar kl 19:00. Kom i god tid, dörren är låst (blir du försenad, ring gärna någon i styrelsen innan så glömmer vi inte att skicka ut någon som kollar dörren – exempelvis John: 0701-749850 eller Niklas: 073-6133796)
Tisdagen 29 januari
Meddelanden och demonstrationer
Amatörer och proffs i entomologin förr och idag
Mattias Forshage har samlat lite kvantitativa data om relationen mellan amatörer och professionella inom entomologin, framförallt i äldre tider, men också jämfört med idag. Vad innebär begreppen "amatör" och "proffs", hur är relationen dem emellan, hur har den skiftat genom historien, och inte minst: vilka yrken har amatörentomologerna brukat ha?
Mattias Forshage är entomolog, entomologihistoriker och ordförande i Entomologiska föreningen i Stockholm.
Tisdagen 26 februari
Meddelanden och demonstrationer
Häxkvastar, sömntorn och kikbär
Carl-Cedric Coulianos om galler och gallbildare. Gallbildningar på vilda och odlade växter är vanliga och ofta påfallande inslag i naturen. Att orsaka gallbildningar är ett avancerat sätt för många levande varelser att vara växtätare. Dessa ofta märkliga bildningar har också tilldragit sig stort intresse i folktro och folkmedicin.
Carl-Cedric Coulianos är folkbildare och en av våra främsta entomologiska författare, bland annat böcker om galler och sitt specialområde skinnbaggar.
Tisdagen 26 mars
Meddelanden och demonstrationer
Årsmöte
”Myrornas vänner, ovänner och snyltgäster”
Stanislav Snäll om myrmekofiler, insekter som bor hos myror på andrahandskontrakt.
Stanislav Snäll befinner sig ofta på resande fot i Sydafrika och Turkiet. Till specialiteterna hör skalbaggar, särskilt kortvingar samt makrofotografering.
Tisdagen 7 maj. OBS datum!
Genom ett missöde i processen kom årsmötet 26/3 att inte riktigt välja en hel styrelse. För att rätta till detta nödgas vi kalla till extra årsmöte i samband med detta föreningsmöte. På dagordningen står endast kompletterande val
Meddelanden och demonstrationer
Hoppstjärtar i Nordenskjölds fotspår. Och lite till...
Arne Fjellberg berättar om sitt fältarbete och jakten på okända arter från Arktis till Antarktis. Med ett anmärkningsvärt stopp på Kanarieöarna.
Arne Fjellberg är världsexpert på hoppstjärtar och arktisk entomologi. Han var tidigare verksam vid universitetet i Tromsö.
Extrainsatt: Lördag 8 juni
Exkursion till Klisätra ängar i Skarpnäck lördag 8 juni mer info på denna sida.
Föreningen har också en facebookgrupp. Sök på ”Entomologiska Föreningen i Stockholm”. Där får man gärna tipsa om entomologiska aktiviteter.
Prenumerera på föreningens nyhetsbrev genom att gå in på http://www.ento.se/epost/ och fyll i din e-postadress. Som en säkerhetsåtgärd kommer ett meddelande som man måste svara på för att gå med. Detta meddelande fastnar tyvärr i en del övernitiska filter, så kolla i skräppostmappen (eller fliken ”Kampanjer” eller ”Promotions” om du anväder gmail) om du inte får meddelandet inom ett par minuter.
Vi vill även passa på att påminna er om att ni kan söka föreningens stipendier med sista ansökningsdag 30 april, mer information finns på denna länk.
Det är även dags att betala in medlemsavgiften för 2019 om detta inte är gjort
Det görs enklast genom att betala in avgiften på 30kr till PG 5 42 13– 4.
Eller Swish: 123 476 33 97
Betalningsmottagare är Entomologiska Föreningen i Stockholm. Glöm inte att ange din egen adress och vad betalningen avser.
Tips: Håll även koll på Entomologiska Föreningen i Stockholms Facebooksida för information om kommande småexkursioner!