Program för våren 2016

Våra sammanträden äger rum i Naturhistoriska Riksmuseets lokaler kl. 19.00, i första hand Lilla hörsalen med ingång från innergården. 

Ladda ner programmet som PDF »

 

Tisdagen 26 januari

1. Meddelanden och demonstrationer
2. Mattias Forshage. MORFOLOGINS FILOSOFIHur kommer det sig att vi tycker att det är meningsfullt att hitta skillnader i utseendet hos olika insekter? Mattias försöker förklara de bakomliggande idéerna och återberätta idéhistorien kring ämnet morfologi.

Tisdagen 23 februari

1. Meddelanden och demonstrationer
2
. Uppfödning och KläckningErfarna entomologer berättar om olika metoder för att kläcka fram eller föda upp olika ordningar av insekter. Tips på hur man tillexempel gör för att få en funnen larv att trivas till dess att den blir adult.

Tisdagen 29 mars
1. Årsmöte (Dagordningen finns på hemsidan under Dokument/Stadgar/§6)
2. Urban Wahlstedt.
Humleshow”. Urban berättar på ett lite annorlunda, men mycket pedagogiskt sätt, om hur våra humlor beter sig under ett år.

Tisdag 26 april

1. Meddelande och demonstrationer
2. Anders Endrestøl
Införda insekter i NorgeAnders har varit med på en studie i Norge där man tittat på hur i första hand invasiva insekter kan ta sig in i landet. Bland annat via olika typer av import av gods genom handeln.


Dessutom kommer det att ordnas en Trollsländekurs i föreningens regi. Den kommer att äga rum under våren och sommaren vid fem tillfällen i huvudsak i stockholmstrakten. Bokade datum för tillfället är: Teori och kursstart den 14:e maj och första exkursion den 28:e maj. Sedan tillkommer ytterligare tre exkursioner i juni, juli och augusti. Fokus kommer att ligga på studier av trollsländor, hur man hittar dem och känner igen dem i fält. Anmälningsavgiften är 100 kr. Deltagarantalet är inte bestämt för tillfället men intresseanmälan (senast den 14 april) för denna kurs kan göras till Julia Stigenberg (epost). Ytterligare information om kursen kommer under medlemsmötet i januari. 

Håll även koll på Entomologiska Föreningen i Stockholms Facebooksida och här på hemsidan för information om kommande småexkursioner i vår och sommar. Dessa kommer att utannonseras med ganska kort varsel, mest beroende på lämplig väderlek och liknande. I nuläget finns planer på exkursioner med fokus på följande grupper: Vridvingar, fjärilar, steklar, vattenbaggar, spindlar. Planer finns även på en exkursion gällande minor och galler men det blir förmodligen lite senare på säsongen.

20 augusti kommer vi att hålla den nu nästan traditionsenliga exkursionen vid Hellasgården i Nacka. Dagsexkursion och nattlys om vädret tillåter. Föreningen bjuder på grillning för medlemmar som föranmäler sig innan 17 augusti till Facebooksidan eller niklas.apelqvist@nrm.se allternativt 08 5195 5175. Mer info här »

På alla möten bjuder föreningen på fika och man kan få bestämningsservice i mån av tillgång på specialister.


En Mailinglista för snabbare och smidigare kommunikation är önskat av många medlemmar. Om alla (som vill vara med på listan) skickar sin aktuella E- mail adress till bert.gustafsson@nrm.se så kan han lägga in dessa i en lista.