Program för våren 2017

Ladda ner som PDF »

Våra möten med tillhörande föredrag äger rum i Naturhistoriska Riksmuseets lokaler kl. 19.00, i första hand Lilla hörsalen med ingång från innergården. 

 

Första mötet för 2017 äger som vanligt rum sista tisdagen i månaden, dvs. 31 januari. 

Lägg även in datumet för vårt årsmöte redan nu! Det är den 28e mars!!

 

Tisdagen 31 januari

1. Meddelanden och demonstrationer

2. ”Skogsbränder och insekter” Lars–Ove Wikars. Brandinsekter: vilka är de? Hur och varför beroende av brand (evolutionära anpassningar). Skogsbrand rent fysiskt. Brandens effekter på skogen, på både kort och lång sikt. Skogsbrand historiskt i tid och rum. Exempel från de stora bränderna i Tyresta 1999 och Västmanland 2014.

 

Tisdagen 28 februari

1. Meddelanden och demonstrationer

2. ” Fjärilsåret 2016” Niclas Eklund med flera. En sammanfattning av fjärilsåret 2016, med fokus på Sörmland och Uppland. 

 

Tisdagen 28 mars

1. Meddelanden och demonstrationer

2. Årsmöte

3. ”Lyx fika” Efter årsmötet går vi upp till insektsamlingens lokaler och fikar. Där tänkte vi ha ett bildspel och även någon form av visning av de omfattande insektssamlingarna, för de som vill.

 

Tisdagen 25 april

1. Meddelanden och demonstrationer

2. ”Fjärilar på Gotland” Håkan Elmqvist pratar om förändringar i fjärilsfaunan under 60 år. Här kan man få en liten försmak på vad som kan dyka upp under SEF mötet som är på Gotland i sommar.


Dessutom, nattlys efter fjärilar m.m.

Samtliga lördagskvällar nedan kommer lamporna att vara tända åtminstone fram till kl: 01.00 (antagligen längre än så). Några tips: klä er varmt och ta med termos mm. En pann-/ficklampa är bra att ha med sig. Och, slutligen, fukttåliga skor är bra då daggen kommer krypande! Exakt samlingsplats och tidpunkt fås vid anmälan. Max 20 deltagare. Ansvarig ledare för dessa nattlys är Niclas Eklund. Information kommer även läggas ut på Facebook och på här på www.ento.se samt på www.sef.nu. Anmälan sker dock endast till julia.stigenberg@gmail.com

Torsdag 20/4 Fjärilslys på Djurgården. Skäckspinnare, vårtaggmätare och mantelflyn borde vara i full gång. Därtill får du chans att öva på bestämning av sälgflyn. Vi träffas vid Djurgårdsbrunns värdshus kl: 20.00. Ingen föranmälan men kom i tid.

Lördag 20/5 Fjärilslys i Roslagen. Vi ger oss ut i ett grönskande Roslagen där det nu börjat flyga riktigt ordentligt. Samling kommer att ske i Norrtäljetrakten kl: 21.00.  Anmälan öppnar 1/5.

Lördag 15/7 Fjärilslys vid Erken. Med siktet inställt på fältmätare (nätådrig, springkorn, gulryggig och gråryggig) ger vi oss ut med lampor och dukar i Erkens omgivningar. Samling sker i Rimbo kl: 21:30. Anmälan öppnar 1/7.

Lördag 22/7 Fjärilslys i Nynäshamnstrakten. Här hoppas vi på migranter… men även den bofasta faunan är trevlig! Samling kommer att ske vid Nynäshamns pendeltågsstation 21.00. Anmälan öppnar 10/7.


Håll även koll på Entomologiska Föreningen i Stockholms Facebooksida och här på hemsidan för information om kommande småexkursioner.

En mailinglista är önskat av många medlemmar, detta för snabbare kommunikation och info om exkursioner med kort varsel. Om alla (som vill vara med på listan) skickar sin aktuella E- mail adress till bert.gustafsson@nrm.se så kan han lägga in dessa i en lista.