Skogen

"Än lever skogen" är en ny spektakulär fotobok av John Hallmén & Roine Magnusson (bild) och Pelle Svensson (text) på Norstedts. /.../

 

Faunaväkteri

2014 satsar vi på mer aktivt faunaväkteri i Stockholm! Det finns ett antal insektarter hos oss som är hotade/sällsynta/skyddsvärda och relativt lätta att hitta, som vi ska försöka hålla lite koll på.
    Lördagen den 30/11 hölls ett möte i Uppsala för faunaväkteriansvariga i de entomologiska föreningarna där man träffades och utbytte information och smidde planer för det kommande året.
    För Stockholmsföreningens del har vi en ny faunaväkteriansvarig, nämligen Jenny Olsson från Naturskyddsföreningen, som hälsas välkommen och lycka till! Närmare planer kommer att smidas på föreningsmöten under våren.

 

Läs mer om faunaväkteri på SEFs hemsida eller på Artdatabankens

Skatter i vått och torrt

Medan Nationalnyckeln lagts på is, kommer det ändå praktfulla och relevanta böcker från Artdatabanken. I slutet av November kom Thorleif Ingelögs bok "Skatter i vått och torrt", en kaffebordsbok om biologiska samlingar i Sverige, en faktaspäckad men lättsam genomgång av samlingarna i landet, deras historia, omfattning och betydelse. Massor av snygga bilder, märkvärdiga fakta, och idolporträtt på äldre och samtida entomologer!


Läs mer och beställ boken på SLUs hemsida.

Systematikdagarna 2013

Den 25-26/11 genomfördes Systematikdagarna 2013, ett årligt återkommande arrangemang av Svenska Systematikföreningen i samarbete med Artdatabanken, som detta år var tillbaka vid Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. Två dagar fulla av föredrag, diskussioner och mingel. Många av de allmänna frågorna rör förstås även entomologer (systematikens ställning, Artprojektets framtid, hur biologisk mångfald presenteras i skolundervisningen), men det var också en föredragssession i entomologiska ämnen.

Där utmärkte sig i synnerhet Mårten Eriksson, student som gjort ett examensarbete på en dåligt känd grupp braconidsteklar vid station Linné, vars trevliga framställning och intressanta iakttagelser stod sig väl i jämförelse med de professionella forskarnas! Därtill presenterade Jeanette Stålstedt resultat från sin tidigare forskning om vattenkvalster, och Dave Karlsson berättade om läget i Malaisefälleprojektet.

adelius_sp_01_p04323_aspa_1.jpg

Läs mer om systematikföreningen på hemsidan.